Kotimaisen puun hinta on viime vuosina vaihdellut suuresti, vaikka puun saatavuus on viimeiset kaksi vuotta ollut hyvä. Kuormalavoiksi soveltuvan puun hintaan ja saatavuuteen vaikuttavat globaalit heilahtelut, mutta myös kylmät talvet ja sähkön hinta. Puun kuutiohinnat määritellään sahojen toimesta kvartaali kerrallaan.
Saarset haluaa olla asiakkaidensa luotettava logistinen kumppani ja tuottaa kuormalavoja aina kilpailukykyiseen ja kustannustehokkaaseen hintaan.
– Mekin joudumme jatkuvasti painimaan kulurakenteen muutosten kanssa. Puun hinnan muutokset näkyvät tietysti aina meidän tuotteidemme hinnoissa, mutta eivät vain korotukset: jos puun hinta laskee, alennamme myös valmiiden kuormalavojen hintoja. Hyvät asiakassuhteet auttavat siihen, että asiakkaat ymmärtävät hintojemme vaihtelun, kertoo Saarsetin toimitusjohtaja Kimmo Salminen.
Puun hinta – vuoristorataa vuodesta 2021
Puun kuutiohinnan kannalta lähiaikojen pahin vuosi koettiin 2021, kun kotimaisen puun hinta kaksinkertaistui yhden heinäkuisen yön aikana.
– Taustalla olivat saatavuusongelmat: vienti veti voimakkaasti, sillä USA:ssa tarvittiin valtavasti puutavaraa, kun siellä panostettiin infran rakentamiseen. Suomen ja Ruotsin sahat saivat silloin puusta sen hinnan, minkä pyysivät. Hinta nousi kaikilla, eikä suomalainenkaan ostaja saanut suomalaiselta sahalta puuta edullisemmin.
Kalliin kuutiohinnan aikaa kesti parin kvartaalin ajan, ja keväällä 2022 hinta lähti loivaan laskuun. Ukrainan sota ei vaikuttanut hintaan merkittävästi kumpaakaan suuntaan, sillä vaikka tuonti Venäjän puolelta loppui kokonaan, myös vienti USA:han rauhoittui.
Vuonna 2023 hinnat laskivat lähelle vuoden 2021 alkuvuoden hintoja.
– Hintojen laskun syytä ei tiedetä. Hinnat olivat alhaalla noin puoli vuotta, kunnes sahat ilmoittivat, että kipuraja tuli vastaan. Niinpä 1.4.2024 puun kuutiohinta nousi taas 20 prosenttia, ja tätä korkean hinnan aikaa elämme edelleen.
Hintojen viimeisimpään nousuun vaikutti kylmä talvi ja sähkön korkea hinta, minkä vuoksi puun kysyntä kasvoi lämpövoimaloissa.
– Voimalat olivat valmiita maksamaan puusta enemmän, joten sahoille tuli varteenotettavaksi vaihtoehdoksi se, että tukki myytiin lämpövoimalaan eikä jatkojalostukseen. Kun puu myydään tukkina suoraan voimaloihin, sitä ei tarvitse kuivata tai muuten käsitellä, joten säästöä tulee sekä kustannuksissa että ajassa.
Saarset käyttää vain kotimaista havupuuta
Saarsetin lavat tehdään kotimaisesta havupuusta, jota käytetään yleisesti myös rakennusteollisuuden palkeissa ja hirsissä. Kotimaisen puun käyttämisestä Saarset ei luovu.
– Kun käytämme kotimaista puuta, joka tulee kotimaisilta sahoilta, voimme olla varmoja puun alkuperästä. Teemme yhteistyötä mahdollisimman lähellä olevien sahojen kanssa, jolloin säästämme kuljetuskustannuksissa ja päästöjäkin syntyy vähemmän.
Sahalla tukista ajetaan samalla kertaa lautaa monta eri loppukäyttäjää varten. Mitään ei mene hukkaan: jalostetumpi puutavara on täyskanttista ja höylättyä, ja purut menevät hakkeeksi selluteollisuuden tai lämpövoimaloiden käyttöön. Saarset käyttää niin sanottua pakkauslautaa, jota otetaan tukin ulkoreunasta.
– Meille soveltuva lauta voi olla vajaakanttista, mutta kaarnatonta ja ötökkävapaata. Lautatavaraa kuivataan uunissa usean päivän ajan, ja se täyttää kansainväliset ISPM 15 -standardit, jotka on määritelty puisille pakkausmateriaaleille.
LUE LISÄÄ: Sertifikaatit takaavat lavojen laadun